Kanał RSS

Archiwum z poprzedniej wersji LinuxDlaFirm.pl (293/649)

Zebrano tutaj wszystkie wypowiedzi z forum poprzedniej wersji serwisu LinuxDlaFirm.pl

TEMAT: Solve: DOSEMU i SUBIEKT5
Webmajster
Użytkownik

dn. 23-10-2007
Solve: DOSEMU i SUBIEKT5 #3230
W odpowiedzi na komentarz:
[quote]Próbuję od kilku dni odpalić Subiekt5 w Linuksie w różnych emulatorach.

Wine nawet nie zerknął, więc stwierdziłem, że do DOSa się nie nadaje.

W DOSBOXie wyskakuje mi błąd związany z tym, że nie ustawiłem FILES=220 (nie mam pojęcia gdzie to zrobić).

W dosemu dodałem FILES=220 w pliku config.sys, ale przy uruchamianiu wyskakuje błąd o treści:Błąd:
Nastąpił błąd systemowy.

W miarę możliwości proszę wydrukować opis błędu wybierając klawisz kontrolny wydrukuj i wysłać go do firmy InsERT.

Opis błędu:

Wersja: 1.03a (681) 2005.04.04

Nr błędu: 0

Komunikat: Błąd krytyczny w systemie Subiekt 5 EURO

Linia: 4610

Procedura: L1APPEND_

Czy znajduje się może na forum osoba, której udało się uruchomić Subiekta pod jakąś dystrybucją Linuksa? Jeśli chodzi o moją to korzystam z Mandriva 2006.0. Będę wdzięczny za pomoc.

odpowiadam tutaj (nie mam dostępu do dodania komentarza - a to dziwne....)

Najprawdopodobniej masz problem z przydziałem pamięci (sam to miałem) oraz miałem to:
QUOTE:
EM86: error 99

oraz (po instalacj freedosa)
QUOTE:
ERROR: OUCH! attempt to execute interrupt table - quickly dying

No i śmiga - bez żadnego problemu pod xdosemu, oto krótka recepta:

1. Instalujesz DOSEMU,
2. zasysasz freedos np tu: http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/distributions/1.0/fdbasecd.iso

3. montujesz te iso (jako root):
mkdir /mnt/disk
mount -o loop fdbasecd.iso /mnt/disk

(linia 1 tworzy katalog do którego zamontujemy nasz obraz,
linia 2 montuje obraz z pliku w tymże katalogu).

4. na dysk c: dosemu (domyślnie ~/.dosemu/drive_c) do katalogu freedos kopiujesz zawartość katalogu /mnt/disk/freedos/setup/odin

5. do pliku autoexec.bat możesz/powinieneś dodać ścieżynkę do freedosa (oto moja przykładowa ścieżynka):
PATH=C:;C:\FREEDOS;C:\DOSEMU;C:\NC;C:\SUBIEKT5\SYSTEM

6. Odpalasz xdosemu, zanim spróbujesz odpalić S5 sprawdź dostępną pamięć:
MEM
- jeśli w linijce Extended (XMS) w polu free jest 0K to nie odpalisz subiekta - w takim wypadku musisz dodać himem-a do pliku config.sys np. tak:
device=c:\freedos\himem.exe

7. wyłączasz dosemu, a potem odpalasz jeszcze raz (oczywiście mem i jeśli Extended (XMS) masz free jakieś 7,992K) to startujemy - S5 powinno śmigać, w razie problemów możliwe jest kręcenie ustawień w /etc/dosemu/dosemu.conf ale standardowe powinny być ok.

Co do drukarki fiskalnej to śmiga bez problemów (wprawdzie nie na moim kompie tylko w firmie, ale nie ma z nią tam problemów), może być konieczna ręczna zmiana ustawień praw dostępu do pliku /dev/ttySx (x=nr portu com-1) lub zmiana ustawień systemowych w zależności od distra. Drukarka sieciowa pięknie chodzi jako systemowa linuxa. Model taki w firmie stosujemy już od prawie roku i większych problemów z samym subiektem nie było.

PS. przed krokiem 4 należy uruchomić dosemu choć raz, tak aby utworzony został katalog ~/.dosemu/drive_c

PS2. Moje distro Fedora7.i686 (firma Fedora Core 6 x86_64), dosemu 1.4.0.0 (firma dosemu 1.3.1.1).

Pozdrawiam serdecznie i w razie problemów polecam swoją pomoc gg:6375153
Do góry