Polityka prywatności

Przeczytaj dokładnie poniższe informacje, aby lepiej zapoznać się z naszą polityką prywatności.

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania danych osobowych pozyskanych przez portal internetowy LinuxPortal.pl (zwany dalej: „Portalem”).

Właścicielem Portalu i jednocześnie administratorem danych jest LinuxPortal.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowie (33-100), ul. Jasna 5, NIP: 8733249886, REGON: 122610296, KRS: 0000446353, zwany dalej LinuxPortal.pl.

LinuxPortal.pl dokłada szczególnej staranności do poszanowania prywatności Użytkowników odwiedzających Portal.
Ograniczamy zbieranie i wykorzystanie danych o użytkownikach do minimum. Nie przetwaramy danych w jakichkolwiek celach reklamowych.
Nie przesyłamy również żadnej niezamówionej korespondencji e-mail o charakterze marketingowym, chyba że użytkownik sam włączy jej otrzymywanie - poprzez włączenie obserwacji naszego Bloga firmowego: http://www.linuxportal.pl/blogi/blog-firmowy-linuxportal-pl/wpisy .

Jak się z nami skontaktować w sprawach dotyczących Twoich danych osobowych?
Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych osobowych lub skorzystać z praw związanych z ich przetwarzaniem, napisz do nas: rodo@linuxportal.pl

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez LinuxPortal.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane przez nas na naszych stronach. \

Podczas rejestracji w Portalu LinuxPortal.pl wymagamy podania co najmniej adresu e-mail. LinuxPortal.pl Sp. z o.o. przetwarza dane osobowe użytkowników zgodnie z obowiązującymi przepisami. Adresów e-mail używamy, w szczególności, w celu powiadamiania użytkowników o istotnych zmianach w Portalu lub komunikatach technicznych. Podanie pozostałych danych takich jak imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, numerów telefonów, GG, Skype, Jabber, czy też innych adresów e-mail nie jest obowiązkowe. Tylko od Ciebie zależy, czy udostępnisz je innym użytkownikom.

W logach serwerów gromadzimy także informacje o adresach IP komputerów, z których łączą się do nas nasi użytkownicy. Adresy IP wykorzystujemy podczas analizy funkcjonowania serwerów, prób naruszeń bezpieczeństwa itp, a także w celach związanych z analizą ruchu (informacje o regionach oraz operatorach, z których następują połączenia). W świetle art. 18 ust. 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204), możemy zostać zobowiązani do wydania informacji zawartych w logach dostępowych, w tym w szczególności adresów IP komputera, na żądanie uprawnionych na podstawie prawa organów państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?
Przetwarzamy te dane między innymi aby:
- dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,
- zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa w trakcie organizowanych konkursów czy nadużycia,
- dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez narzędzie do statystyk Google Analytics. Czyi Twoje dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?
Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych (w tym uzyskania kopii danych), sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania (w określonych sytuacjach). Możesz także wnieść skargę do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych.
Jeśli Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody, możesz dodatkowo wycofać zgodę w zakresie, w jakim dane są przetwarzane na tej podstawie.

Jakie są podstawy prawne i okres przetwarzania Twoich danych?
Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej.

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (art. 6 ust. 1 lit. b RODO). Taką umową jest także nasz regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną.

Przez jaki okres będziemy przetwarzać i przechowywać Twoje dane osobowe?
Twoje dane będą przetwarzane na podstawie Regulaminu do czasu wygaśnięcia danej umowy, z tym zastrzeżeniem, że czasami dane te mogą być przetwarzane również po wygaśnięciu tej umowy, jednak wyłącznie jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń.

Podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Dane te będą przetwarzane do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich odbywa się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). Przetwarzamy te dane wyłącznie do czasu wycofania przez Ciebie udzielonej zgody.

Czy wykorzystujemy dane do profilowania?
Nie profilujemy danych. Wszyscy użytkownicy mają takie same doświadczenia w korzystaniu z Portalu.

Informacje logowania
Podczas korzystania z Portalu LinuxPortal.pl nasze serwery automatycznie rejestrują informacje przesyłane przez przeglądarkę użytkownika w trakcie wyświetlania witryny. Dzienniki serwera mogą zawierać takie informacje jak: żądanie sieciowe, adres IP, typ przeglądarki, język przeglądarki, data i godzina przesłania żądania oraz co najmniej jeden plik cookie.

Prawa autorskie
Portal internetowy LinuxPortal.pl zawiera przekierowania (linki) do innych stron www wraz z zwięzłym opisem. Treści zawarte na tych stronach są przedmiotem praw autorskich przysługujących ich twórcy i podlegają ochronie zgodnie z prawem autorskim.

Zastrzeżenia prawne i odpowiedzialność
Wszelkie materiały zawarte w Portalu LinuxPortal.pl są bezpłatne. Użytkownicy oraz zespół Portalu LinuxPortal.pl nie odpowiadają za jakiekolwiek szkody wynikłe z ich korzystania. Portal internetowy LinuxPortal.pl zastrzega sobie możliwość edycji i usuwania wpisów oraz blokowania użytkowników, którzy naruszają Regulamin Portalu LinuxPortal.pl.

Wyłączenie odpowiedzialności
Portal internetowy LinuxPortal.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści i opinie wyrażane przez użytkowników w komentarzach lub opisach. Są one wyłącznie własnością użytkowników, od których pochodzą. Niniejsza polityka prywatności nie ma zastosowania do przedsiębiorców oraz osób, których dane są ogólnie dostępne na stronach Portalu.

Cookies (ciasteczka)
Pliki cookie to małe pliki tekstowe wykorzystywane do zapisywania pewnych informacji na Twoim komputerze. Cookies nie są szkodliwe ani dla Ciebie ani dla Twojego komputera i danych, dlatego zalecamy nie wyłączanie ich obsługi w przeglądarkach. Funkcja logowania w Portalu LinuxPortal.pl wymaga obsługi ciasteczek. Stosowanie cookies umożliwia podnoszenie jakości naszych usług oraz zwiększania zadowolenia naszych użytkowników dzięki przechowywaniu ich preferencji oraz śledzeniu trendów i sposobów poruszania się po Portalu LinuxPortal.pl.

W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku nowego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych znanym jako "RODO" pragniemy poinformować Cię,
w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z LinuxPortal.pl.
Zapoznaj się z Polityką prywatności.

Klikając „Zamknij”, zamykasz ten komunikat i wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez LinuxPortal.pl sp. z o.o. w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem.
Zamknij »